2008. február 12., kedd

Második házi feladat - 10 dolog, amitől jobb lenne a magyar könnyűzenei élet

10 dolog, amitől jobb lenne a magyar könnyűzenei élet

Nem könnyű feladat 10 ilyen dolgot felsorolni, hiszen a magyar könnyűzenei életet éppúgy, mint más területeket Magyarországon determinál a gazdasági helyzet. Ezt figyelembe véve próbáltam meg néhány ötletet összeszedni.

- A főváros centrikusság csökkentésében és a kezdő zenekarokon együtt segíthetne, ha önkormányzatok is pályázhatnának különböző forrásokra, és ezeket az összegeket saját településük „fesztiváljaira” költhetnék. (falunap, városnap stb.) Pl. olyan megszorítással, hogy csak kezdő magyar együtteseket hívhatnak meg. Esetleg fel is lehetne sorolni a javasolt csapatokat, ezzel szélesebb közönséghez jutna el ez a fajta kultúra.
- Általános és középfokú intézmények ének-zene óráinak 10 %-ában kortárs (könnyű) zenei ismereteket lehetne oktatni. (Ugyan ilyen hiány pl a film – mozi – média oktatás.)
- Ingyenes próbatermeket, stúdiókat kellene a fiatal zenekarok számára létrehozni.
- Több közösségi tér (pl. régen kultúrházak) kellenének, amelyek ingyenesen v. nonporfit a közönség és a zenekarok használhatnának. (Ezek éppen inkább eltűnőben vannak sajnos mostanában, lásd Almássy téri sz.k., Benczúr Ház stb.)
- Nem tudom, hogy pl. ma aki könnyűzenével akar foglalkozni, az hol tud tanulni, milyen az intézményi rendszer. Lehet, hogy érdemes lenne annak kiépítésére is több energiát fordítani. Cél az igazán professzionális kimenet lenne, zenésztől a producerig.
- Jó lenne ha „nagy” előadók egyáltalán eljönnének Magyarországra, és nem csak a Sziget ideje alatt. És nem csak Budapestre. Szintén állami forrásból lehetne a vidéki városokat támogatni.
- A már létező intézmények vezetőségébe haladó gondolkodású vezetőket is tehetnének a konzervatívak mellé, lásd MÜPA – a koncert, színháztermei, múzeumi kiállító terei gyakran konganak a közönség hiány miatt. Igényes popzenével is megtölthető lenne.
- Tematizált rendezvénysorozatokból is lehetne több, pl. csak heavy, csak soul stb. zenekarok és hozzájuk kapcsolódó társművészetek felvonultatása. (Színház, képzőművészet, performance, divat stb.)
- A PECSA-n kívül nem tudom van-e még épület, ahol aránylag kulturált körülmények között lehet könnyűzenei eseményt rendezni 200 – 1500 fő közötti közönség részére. Más európai nagyvárosban ilyenből jóval több is akad. Habár szegény PECSA sem a kor világszínvonalát képviseli, azt hiszem. Tehát ilyen épületekre lenne szükség.
- Közszolgálati televíziókban főműsoridőben igényes popzenei műsorok bevezetése is jó lenne.

Rásonyi Marilu


10 dolog

1. Magyar média hozzáállásának megváltozása, ne ők döntsenek arról mi a jó, mit hallgasson a közönség.
2. Kevesebb tehetségkutató, vagy legyen egy olyan, ami tuti.
3. A zenészek törjék át saját korlátaikat.
4. Normális fellépési lehetőségek az amatőr zenekaroknak is rendesen felszerelt klubbokkal.
5. Több szakmai hozzáértés és kevesebb trendiség.
6. Tanuljanak meg a zenészek zenélni (nem mindenkire értendő)
7. De ennek a felsorolásnak igazán nincs értelme, mert úgyis mindenki maga dönti el, mit szeretne hallgatni, ez csak egy pici ország, nem Amerika, erre van keret.

Molnár Csilla


10 dolog

1. A rádiók játszanak szélesebb körből zenét, és azok, akik ezt teljesítik, legyenek országosan elérhetők. (pl. Radiocafé98.6)
2. A kereskedelmi csatornákon legyen több (legalább egy) műsor, ami a hazai és/vagy külföldi popkultúrával foglalkozik. (mint pl. a Dob+Basszus volt)
3. Több vidéki koncerthelyszín és koncert.
4. Több pesti klubkoncert szervezése, nagyobb reklám.
5. Lehetne több olyan újság, ami pl. a könnyűzene egy bizonyos korszakával foglalkozik.
6. Tehetségkutató fesztiválokat lehetne szervezni, ahol minden fiatal együttes megmutathatná magát.
7. Nagyobb támogatás (pénz, koncert) kellene a feltörekvő, fiatal zenészeknek.
8. A zenei díjátadókon lehetne több kategória, ne csak azok nyerjenek, akiket mindenki ismer.
9. Az ilyen eseményeken kevésbé ismert bandák is felléphetnének.
10. Olyan hazai együttesek kellenek, akik elő képesek magukat adni, nem jönnek zavarba a színpadon, ezáltal szimpatikusabbak is lennének.

Szabó Zita


10 dolog, amitől jobb lenne a magyar zenei élet

1. Hogyha a zenei trendeket nem pár év csúszással vennénk át, a már jól bevált külföldi példák mintájára.
2. Ha a nagy kiadók, nem „kicsavarni” akarnák a zenekarokat, hanem hosszútávra terveznének, és megpróbálnának segítséget, és teret adni az alkotáshoz.
3. Hogyha a média nem kizárólag a pénzért futtatná azokat a produkciókat, amiket valaki egyébként is pénzzel, és hátulról nyom.
4. Amennyiben a nyomtatott médiában hozzáértő emberek kritizálnák, a zenészeket.
5. Ha nem horribilis összegért árulnák a lemezeket, amikről jól tudják, hogy lehetetlen eladni őket.
6. Hogyha lennének működő, színvonalas klubok, ahol a közönség közelebbről is megismerhetné a zenekarokat, és netán még élvezhetnék is a produkciókat.
7. Ha lenne az ilyen „majdnem elég színvonalas” helyeken , olyan programszervező gárda akik értenek is a munkájukhoz, és nem szintén a pénzt akarják lehúzni a zenekarokról.
8. Hogyha az átlag embereknek lenne egyáltalán igénye arra, hogy ne csak a szájukba rágott zenei előadókra figyeljenek, és ha nem hinnének el mindent amit a médián keresztül sugallnak nekik.
9. Hogyha lenne több olyan elhivatott zenész, akik nem adják fel, és ezeket a leírt dolgokat tudomásul véve is tovább csináljá,k azt amiben hisznek, ahelyett hogy feladják, és beálljanak a sorba.
10. És hogyha lenne olyan erő, vagy legalább kezdeményezhető folyamat, ami ezt az egészet megváltoztathatja!

Kátai Tamás


10 dolog, amitől jobb lenne a magyar könnyűzenei élet

1. Nem csak a gagyit nyomatni orrba-szájba a médiában.
2. Esélyt adni az új előadóknak/zenekaroknak. Attól , hogy újak még nem feltétlenül rosszak.
3. Petőfi Rádió beépülése a köztudatba.
4. MTV-t nem leszólni, nézni.
5. Még több koncert, megfizethető jegyárakkal és megfelelő mennyiségű reklámmal.
6. Elválasztani a bulvárt a zene világától( pl. Lola vagy Tóth Gabi szerelmi élete a Bestben illetve a Storyban) => Nem a zene miatt lesznek ismertek. Attól nem zenész valaki, hogy pletykalapokban szerepeltetik.
7. Agyonreklámozás plusz rengeteg pénz nem feltétlenül egyenlő a minőséggel. (Pl. kisebb költségvetésű videók is megállhatják a helyüket, sőt.)
8. Zenei újságok reklámozása és terjesztése nem csak központi helyeken, ill. nagyobb városokban.
9. Hamvai PJ valamint a haknizás betiltása.
10. Ha van Club Rotation, legyen Concert Rotation is ( vagy valami ilyesmi).

Kiss Szandra


10 dolog amitől jobb lenne a magyar könnyűzenei élet

1. Tiltsuk be a Crystalt, de főleg Kasza Tibit (Groovehouse-t, HipHopBoyzt, Lolát és társaikat).
Mikor azonban leírtam ezt a mondatot, eszembe jutott, hogy igazából nem azzal van a baj, hogy ezek léteznek, hanem hogy sok emberhez csak ezek jutnak el, és így nekik nincs is meg a lehetőségük arra, hogy több alternatíva közül válasszanak . Legjobb példa erre az, hogy a népnek nem feltétlenül az kell, amit a Danubius, Rádió 1 és hasonlók nyújtanak, hiszen mióta van új Petőfi, a taxistól kezdve a hentesig, sokan váltottak erre. Sokkal izgalmasabb, sokszínűbb zenei világot kell az emberekhez eljuttatni. Így talán változhatnának az igények is. (Vagy nagyon naiv vagyok?)
Mondjuk lehetne minden rádió ’petőfi’, meg kellene pár tematikus zenei rádió.
2. Minden zenész, aki a pénzért rosszabb anyagot ad ki a kezei közül mint amire képes lenne, dalonként kapjon 10 botütést .
3. Legyen több hely, ahol lehet ’jó’ (!) koncertet adni, ahol lehet igényes zenékre bulizni (ebben minden benne van az electro-tól a rock-ig). Ez nem csak Pestre igaz, hanem a vidéki városokra is, hiszen ott legtöbbször csak nagyon menő diszkókba lehet járni, meg pár kisebb helyre. Kecskeméten pl. alig vannak koncertek, mert nem nagyon van rá hely. Így aztán a vidéket behálózzák a diszkóhaknik, amelyek csak az igénytelen playbacket közvetítik. Nem kíváncsiak az emberek igazi zenekarokra és előadókra, csak a Fresh lányokra, akik ritmusra tátognak, mint a hal. Ez siralmas.
4. Az előzőből következik: tiltsuk be a playbacket.
5. Lehetnének olyan műsorok az országos rádiókban, amelyek egy-egy stílusra koncentrálnak és azt vesézik ki. Ha már a magyar úgyis rádiózik, akkor ne ugyanazt hallja minden órában.
6. Ne minden klipet Indián rendezzen, de legalábbbis ne csak azokat játsszák. Ne akarjunk már annyira utánozni, annyi jó klipet lehetne csinálni, csak az ötlet kell hozzá, nem is a pénz a lényeg.
7. Ne idióta roadshow-k legyenek, hanem mokkacukka minden város főterén, egész nyáron.
8. Legyen kötelező a fesztiváljárás, gimi elsőtől mindenképp.
9. Vegyük bele a tananyagba a mostani zenéket is, hogy a kölyköknek legyen fogalma arról honnan jutott el a zene oda ahol most van. Hátha hirtelen mindenki Beatles akarna lenni a sufniban.
10. Le a gagyi feldolgozásokkal (pölö tücctücc verziók, Puskás Peti mint Piramis...)! Előre a friss ötletekkel!

Szabó Kata


10 dolog, amitől szerintem jobb lenne a magyar könnyűzenei élet

1. A média minden területén a fiatal korosztályt (14-18) megszólaltató műsorok, hogy ez a korosztály már tudatosabban hallgasson zenét (őket a legkönnyebb „befolyásolni” és még nincs kialakult ízlésük)
2. Közoktatáson belül is a könnyűzene oktatása
3. Nem a bandák albumait támogatni, hanem koncertjeiket, médiába való bekerülésüket, hiszen eladhatók, vagyis ha jók, igény lesz rájuk, az albumukra.
4. Külföldi zenekarok magyarországi fellépéseinek támogatása, így talán több zenekar eljutna ide, és többen tudnák megfizetni a jegyeket.
5. Nagyobb állami támogatást a könnyűzenének
6. A gagyi zenét jobban megadóztatni (szép is lenne)
7. Közkincsé tenni, hogy kik a tagjai a Fonogram Bizottságnak

Schultz Antal


10 dolog

1. A koncertjegyek árainak olcsóbbá tétele. Jó ötlet például, amit a MÜPA csinál: diákigazolvánnyal párszáz forintért be lehet jutni egy-egy hangversenyre.
2. A zenei televíziók, rádiók igényesebbé tétele, még több minőségi rádióadó létrehozása.
3. Tehetségkutató versenyek, open-mic-programok számára több támogatót és nagyobb megjelenési felületet biztosítani.
4. A már meglévő médiumokba belecsempészni az igényesebb albumok kritikáit, értékes előadókat bemutatni.
5. Több tematikus magazin, elérhetőbb áron, gyakoribb megjelenéssel.
6. Az öltözködés kultúrájának javítása; ez egyfajta nyitottságot hozna a viszonylag belterjes közegekbe.
7. Komoly, fajsúlyos magyar zenei honlapok létrehozása, ezek izgalmassá tétele (design, letöltések, interaktívvá tétel stb)
8. Valamilyen módon megoldani azt a típusú oktatást, amit mi kapunk a tanfolyamon, persze nem feltétlen újságírói szemszögből, hanem poptörténetileg. Ehhez természetesen állami támogatásra van szükség.
9. Generációváltás a kiadóknál, rádióknál stb…
10. Progresszív zenei műfajok ismertebbé tétele, bulisorozatok szervezése, folyamatos újítások, hogy ne váljon unalmassá és zárttá a közösség.

Csepelyi Adrienn


10 dolog, amitől jobb lenne a magyar könnyűzenei élet vagy 10 dolog amit utálok benned, Te rongyos könnyűzenei élet?

Végeztem egy kérdőíves felmérést az ismerőseim körében a magyar könnyűzenei élet jövőjéről, lehetőségeiről.

Volt, aki egy pólófelirat felemlegetésével intézte el a problémát: "Tégy Te is a zenéért! Lőj agyon egy popsztárt!". Távol álljon tőlem, hogy bármiféle erőszakos cselekedetre felbujtsak bárkit is, de igen, ez az általános vélemény. Kívánjuk a zene szabadságát, a magyar gagyi eltörlését! Törvény előtti egyenlőséget az „alternatív” zenekaroknak és a Viva/Danubius mainstreamének! A zeneipar esküdjék meg a rockandroll szentségére, a magyar zenekarokat vigyék külföldre, a külföldieket hozzák be! Igen, a forradalom nagyon lassan, de már elkezdődött, az új Petőfi Rádió és a magyar MTV egyelőre csekély vigasznak bizonyul azoknak, akik igényes zenére vágynak, pedig jó a magyar könnyűzene, sőt! Kicsit hasonlít a probléma a tyúk és a tojás esetére, melyik volt előbb? Érdeklődő közönség kereslete megteremti a kínálatot, vagy pont fordítva; egy nyugati léptékű zenei miliő hozza magával a természetes, zenének nyitott füleket? A történelemnek hála, erre már nem varrunk gombot, de Algopyrinnel még nyugtatgathatjuk a magyar könnyűzenei idegeket: kevesebb ”micsoda nő ez a férfi”, több buli hely, klub, koncert, alacsonyabb jegyárak, legális zeneletöltés, több támogatás a zenekaroknak, több lehetőség a bemutatkozó zenészeknek, változatosabb zenei média, zene iránt érdeklődő ifjúság kinevelése, honfoglalás a muzsika Európájában, a könnyűzene elismerésének kivívása… úgy legyen, AMEN!

Deák Ági


10 dolog, amitől jobb lenne a magyar könnyűzenei élet

-Több állami támogatás a zenekaroknak.
-Zenei előképzettség.
-Legyen egyénisége az előadónak.
-A magyar zenekarokat Magyarországon is ismerjék.
-Legyenek testvéregyüttesek (olyanok mint a testvériskolák, például 1 magyar zenekarnak, Norvégiában lenne „testvére” akiket az országba meghívnának koncertezni, majd a másik fél is meginvitálná a saját országába és gondoskodnának az ellátásról, fellépésről.)
-Több olyan fesztivál, ahol magyar előadók lépnek fel, magyar számokkal.
-Az adók csökkentése, hogy a zenész megtudjon élni abból amit alkot és ne kelljen mellette más munkát vállalnia, csak az alkotással foglalkozni.
-A zenekarok ne akarják „lekoppintani” a külföldi kortársaikat.
-Legyen több olyan előadó, aki népi motívumokat, népzenét, épít bele a popzenébe. (Mint az íreknél).
-Olyan zeneiskolák létesítése, amely arra szakosodna, hogy popzenészeket kreáljon.

Csaba Emese


Tíz dolog, amitől szerintem esetleg jobb lehetne a magyar könnyűzenei élet (nem feltétlenül fontossági sorrendben)

-Magyar könnyűzene:) (Nyilván vannak nagyon jó, igényes előadók/zenék is itthon, de vannak olyanok is, amik körülbelül az óvodás színvonalat ütik meg. Ezek helyett kellene több színvonalasabb muzsika.)
-Ehhez persze arra is szükség van, hogy ne legyen igény az ilyen fajta zenékre a befogadó közönség részéről
-Megvehető árú lemezek
-Tisztességes fellépési lehetőségek a zenekaroknak (pl.: normális öltöző, színpad, legalább elfogadható hangosítás, kaja, ne rázzon meg a mikrofon stb.)
-Kevesebb tribute zenekar; inkább a saját dalok megírására is fordíthatnák az időt és az energiát (persze ehhez megint az kell, hogy a közönségnek is legyen igénye az új dalokra)
-Nagyobb nyitottság, átjárhatóság a műfajok között
-Jobb médiatámogatottság
-Jobb (elhivatottabb) szakemberek
-Nagyobb bejutási lehetőség a fesztiválokra ismeretlen, de jó zenekarok számára
-Hitelesebb zenei versenyek

Hatvani Etelka


A magyar popzenei kultúra színvonalának javítása 10 pontban

1. Jelentõs mértékben bõvíteni kell a hazai rádiók játszási listáit (több mûfaj, több korszak és elõadónként több szám).
2. A TV-csatornák sugározzanak több koncertet (és itt nem csak a zenei csatornákra gondolok!).
3. A koncertjegyekhez az elõadók néha mellékeljenek CD-t vagy mp3 albumot (lásd Prince hasonló akcióját Londonban, vagy a Bon Joviét New Jerseyben).
4. Bizonyos koncerteket közvetítsenek élõben moziban (az ilyen vetítésekre lehessen jegyet nyerni pl. az adott elõadó honlapján).
5. Vagy csökkenteni kell a CD-árakat, vagy a külföldi albumok „Made for Hungary”, „Eastern European Edition” verziói alapján a magyar CD-kbõl is kell gyártani olcsóbb, fapados változatot.
6. Érdemes lenne itthon is kiépíteni egy Starbucks-féle zeneterjesztõ láncot.
7. Legyen popzenei oktatás az iskolákban, akár külön tantárgyként, akár a többi tárgyba beleépítve.
8. Az egyik TV-csatorna indítson egy Megasztár típusú tehetségkutatót, ám ezúttal hangsúlyozottan dalszerzõk számára.
9. A hazai zenei producerek járjanak képzésre, továbbképzésre külföldön.
10. Kozsót ítéljék életfogytig tartó börtönbüntetésre, fellebbezésnek és jó magaviselet miatti szabadulásnak helye nincs (az utóbbi években szerencsére eltûnt a fazon, de biztos, ami biztos, nehogy elõkerüljön, mert akkor visszamegyünk tíz évet az idõben)!

Lengyel Gábor

Nincsenek megjegyzések: