2008. augusztus 15., péntek

A Realistic Crew OTT volt a Szigeten

A magyarok valahogy mindenütt ott vannak, igen, a zenében is. Amber Smith, The Moog, Yonderboi, Zagar - az ember könyökén jönnek már ki ezek a nevek. De akkor mondok még egyet, ami sokaknak még mindig nem ismerős eléggé. Jegyezzük meg rendesen: Realistic Crew!

A legújabb büszkeségünk ismét az elektronikus szcénából került elő. A Realistic Crew, a magyarok közül elsőként meghívást kapott a rangos brit fesztiválra, a Glastonburyre. „Ja, igen, azt tudtam, hogy valaki kinn volt a Glastón!” - hallottam másoktól. Akkor tanuljuk meg végre; a Realistic Crew volt az! Mi kellett ehhez a kitűnő, első osztályú zenén kívül? Okos menedzsment! A tavaly megjelent Overcome című lemezt kitartóan nyomatták körbe a külföldi fesztiváloknak, kiadóknak, mígnem valaki bekapta a horgot, a Realistic Crew pedig kihalászta magának a Glastót.

Az experimentális, absztrakt és már-már túlvilági sötétségig alámerülő elektronikus zenekar azt a hullámot lovagolja, amelyet tizenöt évvel ezelőtt Bristol-soundként emlegettek. Szándékosan nem a triphop elnevezést használom, mivel az a stílus sokadik generációs puha, lounge-osabb zenekaraira enged következtetni, én pedig azt szeretném, ha a jó öreg Tricky vagy a nagy visszatérő Portishead gonosz, lüktető ritmusai jutnának az olvasó eszébe. Persze a Realistic Crew nem halott stílust éleszt újjá, Márkos Albert csellójátékával és Berger Dalma hangjával rápakol a zenekar a szuicid, klausztrofóbiás hangzására.

Dalma és Beth Gibbons maximum annyiban hasonlítanak, hogy mindketten kaméleonszerűen változtatják hangjukat, a néhol nőiesebb hangszínt váratlanul valamilyen démonibb géphang váltja fel, amire a dj-k könnyen rátehetnek még egy lapáttal. Valahogy a Skunk Anansie volt énekesnője, a most már szólóban próbálkozó Skin is eszembe jutott Dalmáról. A kopasz fekete lány úgy tud vicsorítani a közönségre, miközben énekével leszaggatja a fejeket, hogy egyszerűen a sokktól megbénul az ember. Dalma is törékeny, vékony testalkatával és néhol morgásba csúszó hangjával lepi meg Skinhez hasonlóan az embert: hogy a fenébe jön ki ebből az alig 45 kilós nőből ez az ördögi hang? Skinnel ellentétben a Realistic Crew és sok más formáció, a Singas Projekt, az Esclin Syndo és a Pelican West énekesnője viszont nem vicsorít, nem veri szemmel a közönséget, csak lazán fel-alá sétálva, szinte alig láthatóan mozog az ütemre.

Nem kellett ennél nagyobb performansz, hiszen a nagyérdemű a melegtől valahogy kifáradt after partinak induló második Sziget-napon csak lustán, a fűben üldögélve élvezte a koncertet. És igen, mire lassan este nyolcra befejeződött a koncert a nap igaz, hogy már nem tűzött, de még mindig meleg volt. Ennek ellenére szerintem nem csak én fáztam: sokaknak végig futott a hátán a hideg. Miért? Mert a magyarok mindenütt ott vannak, a Realistic Crew pedig augusztus 14-én a Sziget MR2 Színpadán is nagyon OTT volt.

Deák Ági

Nincsenek megjegyzések: