2008. augusztus 1., péntek

Horgonyt fel, irány a Sziget! - A38 Színpad

Ha már úgyis egy szigeten vagyunk, nem hiányozhat egy hajó sem az összképből. Az idei Sziget új helyszínei között érdekes színfolt az A38 Hajó színpada, mely a szokásos magas színvonalú „hajós” felhozatallal készül a fesztiválra. A színpaddal kapcsolatos kérdéseinkre a kapitány, Kozlov Sándor válaszolt.

kozlov_200Az idei Szigeten debütál az A38 Színpad, ami egy teljesen új helyszín a fesztiválon. Mi a fő csapásirány, koncepció a programok összeállításánál? Mennyire lesz „a38-as” a line up?
KS: A magyar zenekarok tekintetében teljesen „a38-as”, mert a többségük állandó fellépője a Hajónak. Ezek között van az Erik Sumo Band, az Irie Maffia, a Zuboly, a Kiscsillag vagy az Anima Sound System. Külföldi zenekaroknál azokra az együttesekre fektettük a hangsúlyt, akik jártak már a Hajón és nagy sikerük volt, mint például a Parov Stelar vagy a Kultur Shock, illetve azok a kelet-, és közép-európai előadók, akik meghatározó egyéniségei a saját zenei szcénájuknak. Ilyen az orosz Markscheider Kunst vagy a horvát Lollobrigida. Ezek mind alapzenekarok a saját hazájukban, és nem nagyon van más esély arra, hogy eljussanak hozzánk, mint a Sziget Fesztivál. De lesznek olyanok is, akik nemhogy az A38-on, de még Magyarországon sem játszottak eddig.

zuboly_200Az A38 mindig is szívén viselte a kelet- és közép-európai előadók népszerűsítését. Ezt a jó szokást a Szigeten is folytatjátok?
KS: Az A38-ról azt kell tudni, hogy eredetileg egy ukrán téglaszállító hajó volt, így ilyen szempontból is igen erős a kelet-európai kötődés. Emellett komolyan szimpatizálunk Kelet- és Közép-Európával és fontosnak tarjuk, hogy ezekből a régiókból is játsszanak zenekarok a fesztiválon, mert sok érdekes produkció van azon a tájékon is. Akár Oroszországból, akár Ukrajnából, akár a Balkánról ezernyi jó produkciót lehetne hozni: ezekből csak egyet-egyet lehet megjelentetni a Szigeten a Hajó színpadán.

parovstelar_200Mit gondolsz, mennyire lesz vevő például a minden évben nagy számban jelen lévő francia és német közönség mondjuk egy ukrán punkzenekarra?
KS: Ezt sosem lehet előre tudni. De első nap fellép nálunk az orosz Markscheider Kunst nevű zenekar, amely a Leningrad után fog játszani, de nem a Világzenei Nagyszínpadon, hanem az A38-on, így remélem, hogy az ő közönségük áttódul majd hozzánk. A német közönség szempontjából érdekelt lehet a Modeselektor, amely elég nagy név Németországban és Európában egyaránt. Parov Stelar az osztrákokat vonzhatja erősen, és remélem, az idén több turista lesz Ukrajnából is a Szigeten, hiszen fellép az iDMG nevű ukrán együttes is. Nagyon vegyes a felhozatal és elég kiszámíthatatlan dolog, hogy melyik zenekarra kik lesznek kíváncsiak.

A koncerteken kívül mivel készültök még meghódítani a Szigetet?
KS: Augusztus 14-én lesz egy nagyon érdekes projekt a Hajó Színpad körül, amelyet a Doppel-U nevű német rapperiskola szervez, és közvetlenül a Modeselektor előtt lesz látható-hallható. A színpad közelében található Ship Shopban különböző hajós relikviákat lehet majd kapni, valamint az A38 Színpadon fellépő zenekarok lemezeit, pólóit is meg lehet találni.

Mi lesz a Hajóval augusztus 13-tól 17-ig?
KS: Általában nyáron máskor sem szoktuk túllőni a programokat, de most teljes mértékben az A38 Színpadra összpontosítunk, mert ez egyben a Hajó programja is, nem csak a Szigeté. Úgyhogy mondhatjuk azt, hogy az A38 kiköltözik a Sziget Fesztiválra.

Püspök Tamás/Majdnemhíres

Részletes program itt: klikk!

Nincsenek megjegyzések: