2008. május 21., szerda

Egy lemezről ketten - Madonna: Hard Candy (Warner, 2008)

1. Madonna bőrszerkóban, kihívó pózban feszít a lemezborítón és plakátokon. Madonna fűzőben riszál és terpeszt. Madonna Justin Timberlake-kel hetyeg új klipjében. 1988-ban járunk. Vagy mégsem? Justin akkor még a homokozóban ült! 2008-at írunk, amikor is a popdíva betölti 50. életévét. Tik-tak - ketyeg az óra a 4 Minutes című számban, és az életben is, de a popkirálynő fittyet hány az idő múlására.


A Hard Candy a díva 11. sorlemeze, és egyúttal az utolsó a Warnernél. Pörög a lemez, de hiába halljuk a popkirálynő hamisíthatatlan hangját, a dalok hangszerelése és szövegek nem nagyon utalnak arra, hogy ez egy Madonna-album. Mert lehetne akármelyik tizenkettő egy tucat popénekesnőé: a valahol hallottam már érzés többek között Timbaland és Pharrel Willams produceri munkájának köszönhető - ők gondoskodnak a trendi R&B-, hiphop- és dance-hangzásról, illetve mind a 12 dal hibátlan slágerességéről. Marketingből jelesre vizsgázik tehát az énekesnő és csapata, innovációból viszont megbukik. Kemény és émelyítően édes cukorka a Hard Candy, ami az újdonságot, a progresszívet keresőknek csak lassan kezd el a szájban olvadni. Az átlagember, és a rajongók viszont bizonyára két marokra fogják habzsolni - csak nehogy gyomorrontást kapjanak!

Értékelés: 6/10

Mohai Adrienn


2. Végre egy lemez, amit nem kell elcsúfítani a Parental Advisory felirattal, mert a borítón szétdobott lábbal ücsörgő, félelmetes néni, ahogy épp be akar kapni egy darab bőrt, minden kiskorút elriaszt a vásárlástól. Bár még a jól edzett felnőttek is csak óvatosan fogják levenni a polcról.

Madonna nem csak ijesztgetett, tényleg elkészítette hiphop albumát, mely egyben az utolsó lemeze a Warner Brothersnél. Az április 29-én kiadott Hard Candyt már csak az előző, Confessions On A Dance Floor sikere után is nagy várakozás előzte meg, és persze arról az idén ötven éves nőről van szó, akinek mindig sikerült meglepetéssel szolgálnia a rajongóknak. Igen, most is izmosabb, szőkébb és hajlékonyabb, mint valaha. A nem kifejezetten európai ízlésnek készült R&B/dance-lemez valóban ragadós és édes; olyan nevek, mint Justin Timberlake, Timbaland vagy Kanye West próbálják a lejátszókba ragasztani a keménycukorkát. A nyitó számban 50 Cent után a popkirálynő is a Candy Shopba csalogat. Ha a Narniában ilyen törökmézzel csalogatja a királynő a gyerekeket, akkor még a szekrényig se jutnak el. A lemezt tovább hallgatva előkerül a 4 Minutes és a második kislemezes Give it 2 Me. Én idáig bírtam, tovább is van, de már fáj a hasam a sok édességtől.

Értékelés: 7/10

Molnár Csilla

2 megjegyzés:

Audrey írta...

Csilla, ez a bevezető hatalmas:D

Névtelen írta...

"Ha a Narniában ilyen törökmézzel csalogatja a királynő a gyerekeket, akkor még a szekrényig se jutnak el."
Ez úgyszintén hatalmas... :)
Gratula Csillu, nekem nagyon tetszik!