2008. május 7., szerda

Idétlen nevek, cuki arcok - One Night Only, Scouting For Girls, Does It Offend You, Yeah?

Fekete szombat, csattanás, ajtók, föld, szél és tűz, vas szűz, csók, ki. Kik? Magyarra ferdítve nagyon idétlenül hangzanak a nagy együttesek nevei, de ugyan ki kíváncsi arra, hogy mit is jelent a név? Senki nem törődött vele, a zene volt a lényeg és mivel azon a téren a maguk nemében mind kiválóan teljesítettek, halhatatlanná váltak. Ma már az is elképzelhető, hogy egy zenekar számait azért kezdik játszani a rádiók, mert muris a nevük, akkor is, ha zenéjükben valójában nem nyújtanak semmi újat.

Így történt ez a One Night Only esetében is, akik Just For Tonight című slágerükkel ostromolják a játszási listákat és a zenetévéket. Az öt angol Helmsley-i fiú 2003-ban állt össze egy indie pop rock csapattá. Dan, George, Jack, Mark és Sam jobb oldalra fésülte a haját és február 11-én megjelentette Started A Fire című albumát, mely már a megjelenéskor az angol lista tízedik helyén nyitott. Az ehhez tartozó második kislemez, Just For Tonight című dala hozta a legnagyobb sikert. Kicsit unalmas téma, már ezerszer hallott dallamok, melankolikus elkeseredett utolsó esélyért vagy éppen végre egy nagy hancúrért könyörgő mély hangú énekes. Nagyon bejött a Csak egy éjszaka: Csak ma éjjel-re párosítás, de ebben az esetben a nem mindennapi cím talán nem elégít ki mindenkit. Tovább turnézhattak volna a Galamb Detektívekkel, talán többet tanultak volna.

Jobban áll ebben a témában a Scouting For Girls. A háromtagú, londoni székhelyű power pop együttes nevét egy 1908-as Scouting For Boys címmel napvilágot látott, cserkészeknek szóló kézikönyv mintájára választotta. Csak ugyebár náluk szó sincs a klasszikus cserkészésről, sokkal inkább a becserkészésen, felderítésen van a hangsúly. Nyomatékosítva, hogy mindezt a lányokra értik. Az azonos című debütáló album több mint 400 000 példányban kelt el és márciusban az NME színpadán a The Wombats után léphettek fel. Tavaly karácsony óta rendíthetetlenül hajtogatják, hogy Elvis nem halt meg, nagyon is él, hiszen hallották őt a rádióban. A szám bájos, szintis hangzásában és az énekes fiú naiv tekintetében biztosan van valami, amitől a dallamot egyszerűen lehetetlen kiverni a fejből. Sőt! Ma is láttam a villamoson Elvist, igazuk van.

És végül, de nem utolsó sorban, még egy elvetemült angol együttes, akik az utóbbi évek egyik legidétlenebb nevét hagyják majd hátra maguk után. Egy brit electro-pop formáció, akik készítettek már remixet a Múzsának és a Fehér Csíkoknak, gyakran hasonlítják őket a francia Bolond Punkhoz vagy az Igazsághoz, de ez őket egyáltalán nem bántja, ugye? A 2006 óta létező Does It Offend You, Yeah? nevét a The Office egyik epizódjából kölcsönözte. Ez tehát nem egy egyszerű kijelentés, hanem egy idézet. Mikor a fiúk Myspace oldala készült bekapcsolták a tévét és éppen ez a kérdés hangzott el Ricky Gervais szájából. Beírták, mint profil nevet, aztán így is maradt. Mindenképpen jó ötlet volt, vagy csak éppen jól sült el a lustaság. 2008-ban jelent meg Fogalmad sincs róla mibe is ártod bele magad című első lemezük és ők aztán pláne nemcsak a névvel adják el magukat. Sokkal inkább az innen-onnan összelopkodott énekhanggal, de akkor sem elég őket csak egyszer hallani.

Még nagyon sokáig lehetne sorolni a jobbnál jobb, kreatívabb és kínosabb neveket. Kezdve a Mi tudósok vagyunkkal, az Autókürtökön, Fiatal késeken, Csikókon, Könyökön át egészen az Erszényes medvékig. De mellettük szóljon, jól tudják, mennyire könnyen el lehet adni valamit már egy találó névvel. Pláne, ha ehhez még a jó zene, előadásmód, új ötletek és csini ruhák is társulnak.

Molnár Csilla

Nincsenek megjegyzések: