2008. március 19., szerda

A piramison kívül is van francia elektro - Justice

Ha valaki egy percig is azt merészeli gondolni, hogy ő ugyan soha nem hallott még egyetlen Justice-számot sem, az hatalmasat téved. Első nagy sikerük a We’re Your Friends minden party elengedhetetlen kelléke, e nélkül nincs is igazi pörgés. (És olyan sincs, hogy az éppen aktuális DJ ne venné le a hangot a refrénnél, ahogyan azt a nagy elődök is tették.) A két francia srác pontosan 10 évvel a Daft Punk-őrület után hergeli és ejti ámulatba a népet.
Az eleinte még metállal próbálkozó francia páros Gaspard Augé (a kis göndör) és Xavier de Rosnay (aki ha lehet még társánál is szőrösebb) 2003-ban készítette el első sikeres remixét, amely fel is került a brit Simian (azóta már Simian Mobile Disco) albumára, persze egy eszméletlen klipre is szükség volt a sikerhez. Majd a 2005-ben megjelent Waters of Nazareth már korántsem volt ennyire mókás, inkább egyszerűen csak zúzott, zúgott valahonnan a föld alól, pincéből, alagsorból.

Az Ed Banger Records csak fokozta a hatást, tökéletes társra leltek egymásban és a várva várt † album végül 2007-ben jelent meg. A borítón egy háromdimenziós kereszt úgy repül el a végtelenbe, mintha csak egy újabb Star Wars-rész kezdődne. A szinte unalomig ismételt hangminták, giccses szintihangok és maximumra tekert basszus teszi egyedivé a hangzást. Francia elektro, erős rockzenei hatásokkal. Ismerősnek tűnhetnek a You Make Me Wanna Giggle dallamai a Newjackben vagy a Szombat esti lázból kölcsönvett Night On Disco Mountain vagy éppen a kifejezetten Michael Jacksonnak dedikált táncikálós sláger. Készítettek remixet a Klaxonsnak, Justin Timberlake-nek és még Britney Spearsnek is.

Egymás után kapták a különböző zenei díjak jelöléseit és zsebelték be az elismeréseket. Az MTV szerint ők készítették az év legjobb videóját, de a Grammyt nem sikerült hazavinniük. Első önálló klipjüket So_Me alkotta, aki bevallása szerint rajzolni, festeni nem tud, viszont amire a számítógépével képes attól nemcsak a lányok izzadnak meg. A D.A.N.C.E. talán az album legkönnyedebb felvétele, a gyerekhangon elénekelt refrén mindenkit táncolásra buzdít, és valóban kevesen bírnak egy helyben maradni, ha meghallják. A nemrégiben megjelent új klip is So_Me nevéhez fűződik, aki februárban tiszteletét tette Busy P (a menedzser, aznap éppen Daft Punk pólóban) társaságában Magyarországon. A DVNO-ban szinte semmi változás nincs a korábbi képi megjelenéshez képest, ha nem is hallanánk a zenét, akkor is rávágnánk, hogy ez az a két francia (na jó, talán még Kanye Westtel sem tévednénk olyan hatalmasat).

Biztosan még számtalan remixet készítenek a jövőben is, kiadnak egy új albumot, ami fogalmam sincs, miben különbözhet az elsőtől (bár állítólag nagyon metál lesz és zúzni fog, de hiszem, ha hallom). Talán már a francia elektro régen halott, el is temették, sírján áll a Justice keresztje, és ez már csak egy rekviem. De azért még egy kicsit imádjuk, vegyünk fel színes pólókat és bőrdzsekit, gyantáztassunk és arany betűkkel véssük fel minden klub WC-jébe, hogy I love Justice.

Molnár Csilla

1 megjegyzés:

Unknown írta...

csillu nekem ez nagyon tetszett. főleg a francia elektró sírján áll a justice keresztje, heheheeh :).