2008. április 2., szerda

Duffy: Rockferry (Universal, 2008)

Bevallom, én nem igazán dolgoztam fel az Amy Winehouse körüli felhajtást - bár a hírekből hallva, ez neki magának sem sikerült -, éppen ezért nem bántam, hogy új arc tűnt fel a slágerlistákon.

A walesi megasztáros Duffy első lemezén retro-soul-pop dalok szólnak. A fekete-fehérben színpadra lépő szőke énekesnő a nosztalgiára játszik. Még csak 23 éves, de soul zenén edzett hangja már most is sokat ígérő. Ahhoz viszont, hogy tartósan bekerüljön a zenei vérkeringésbe, ennél több kell. Ez az első önálló szereplése a világ előtt, nyilván ebből adódik, hogy a körülötte lévő csapat biztosra szeretett volna menni: ezért hívták segítségül a 60-as éveket. A számokat hallgatva, úgy érzem, sikerült portalanítaniuk ezt a legendás korszakot.

A Rockferry album jobbára balladisztikus hangvételű, középtempós dalokból áll. Duffy hangja elsősorban a középtartományban mutat fel olyan egyedi színeket, amelyek megkülönböztethetővé teszik őt. A kongát és szintetizátorokat is felsorakoztató, mégis finom, vonósokkal támogatott kísérő zene biztos hátteret nyújt mindehhez.

Az eladási mutatók szerint kell, hogy legyen következő lemez, ezért remélem azon már többet fog mutatni saját kreativitásából.

Értékelés: 6/10

Monori Máté


www.myspace.com/duffymyspace

Nincsenek megjegyzések: