2008. április 21., hétfő

Valóság és álom - Realistic Crew és a The Big Royal Kunamaka Orchestra, 2008. április 17., csütörtök, 21:00, A38

Az A38 kapitányának nem kellett a hajó süllyedésétől tartania, mivel a nézőszám alig érte el a százat. Ennek ellenére mindkét zenekar tökéletes munkát végzett.

Az első fellépő a Realistic Crew volt, akiknek nevével Hajdú Szabolcs Fekete kefe című filmjében is találkozhattunk a Filmzene felirat alatt. Az együttes az absztrakt és a kísérleti hip-hopot ötvözi élő hangszerekkel és vokállal. Ennyi a meghatározás, de azt már a színpadképből látni lehetett, hogy felállás meglehetősen szokatlan, mivel cselló is szerepel az alapvetően elektronikus elemekre épülő zenében. Élőben a hatás szó szerint mesébe illő volt: Berger Dalma, az énekesnő hangja a kivetített képi világ segítségével a hétköznapitól teljesen eltérő dimenziókba kalauzolta a közönséget.
A főzenekar, a francia illetőségű The Big Royal Kunamaka Orchestra számára ez az est az új albumuk bemutatóját jelentette. (Ha valaki még nem hallott volna felőlük, akkor a System of a Down zenéje jó iránymutató lehet.) Ahogy a SOAD is előszeretettel ingázik a stílusok között, a Big Royal Kunamaka Orchestra csapata sem a kikövezett úton jár: zenéjük értő befogadása tényleges odafigyelést igényelt. Az együttes a metal, a hardcore stílusokat és a dzsesszt vegyíti - éles váltásokkal egy-egy számon belül. Lord Gomez, az énekes könnyedén váltogatta hangját: képes volt az operába illő dallamoktól egészen a hörgésig is eljutni. Külön figyelmet érdemelt a dobos, aki vokálozott, miközben elementáris erővel ütötte a nem éppen 4/4-es ütemeket. A zenekar hatásosan elegyítette a zenét a színházba illő elemekkel. Az alaphangulatot az adta meg, ahogyan egy csuklyás, félmeztelen alak lassú dúr akkordokat pötyögtetett szintetizátorán, majd váratlanul átfutott a közönségen, nem éppen bizalomgerjesztő megjelenésével kisebb rémületet keltve. Később pedig egy légynek öltözött táncos változtatta mozgásával performansszá a fellépést. A The Big Royal Kunamaka Orchestra műsora alatt egyértelműen érződött, hogy zenészei hisznek saját művészetükben. A hallgatóság alacsony létszáma ellenére teljes odaadással és beleéléssel voltak jelen a színpadon.

Monori Máté

Nincsenek megjegyzések: